Върни се горе

Поне по 10 млн. лв. от тазгодишната си печалба шестте държавни горски предприятия ще трябва да вложат в инфраструктура в горите. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на първото високопланинско горско изложение “БУЛФОРЕСТ ШОУ” край Чепеларе.

 

Очаква се тази година предприятията да формират около 300 млн. лв. печалба. Амбицията ни е поне да удвоим тази печалба, каза министърът, като припомни, че промените в Закона за горите и новата наредба към него дават възможност държавните горски предприятия да извършат добив на дървесина и стопанска дейност.

 

Предприятията ще трябва да изготвят бизнес-планове и когато утвърждавам разходите ще държа поне по 10 млн. лв. да има за инвестиции в инфраструктурата в горите, каза още министърът.
В момента предприятията не са обезпечени добре с техника. Някои разчитат на животинска сила, същевременно има големи инвеститорски интереси от банки и фирми за обновяване на парка с техника. Същевременно ще бъдат отворени и мерки от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., които ще дадат възможност за инвестиции в горското стопанство.

За развитието на горите се предлага добра възможност за оползотворяване на биомаса. Това каза министърът, като добави, че това е свързано с по-голяма заетост. Така може да се осигури отопление за цялото Чепеларе.  

 

По време на изложението днес по атрактивен начин бяха представени най-новите технологични иновации, машини и оборудване в отрасъла, както и природосъобразни системи за дърводобив, дървообработка и залесяване. Министърът даде старт на състезание по прецизно рязане на дървесина.
Сподели в: