Върни се горе

„България ще защитава интересите на своите производители на рози и лавандула пред Европейската комисия”, това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на отриването на Международното изложение за продукти на хранителната промишленост, земеделието, горското стопанство и градинарство – „Зелена седмица 2013” в Берлин, Германия. „Аз поемам ангажимент да търся среща с новия eврокомисаря по здравеопазване  Тонио Борг, за да го запозная с нашата позицията, по повод доклада за забрана на съставките гераниол, при розовото масло и линолоол и линалин, при лавандулата, които се съдържат в естествения дестилат на тези продукти“, добави министърът. В защитата на българските производители ще се изготви съвместна позиция по въпроса на Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните, тъй като този проблем е поставен в ЕК по здравеопазване.  Министър Найденов посочи още, че проблемът се обсъжда в момента на експертно ниво в ЕК.

 

България е най-големия производител в света на розово и лавандулово масло. Годишно страната ни произвежда  1 500 кг розово и 100 тона лавандулово масло.  2100 са производителите на рози, а общата площ на оглежданите насъждения е общо 38 хиляди дка.

 

Основно изнасяме розово масло за САЩ, Франция, Южна Корея и Япония, а лавандулово за – Германия, Унгария, Франция,Китай, Австрия, Испания и Холандия.


Сподели в: