Върни се горе

Водещ: Завърши работното посещение във Франция на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. В първия ден от визитата той откри българския щанд на едно от най-големите световни изложения за хранително-вкусова промишленост СИАЛ 2012 в Париж и участва в работата на българо-френския бизнес форум за хранително-вкусовата промишленост. Министър Найденов се срещна с френския си колега Стефан Льо Фол, с когото обсъдиха параметри в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз и подписа Рамково споразумение с "ФрансАгример” – Националната служба на Франция за селскостопански и морски продукти. Подробности от тази наситена програма ще научим от министър Найденов, буквално минути преди отпътуването му от Париж. Може би да започнем равносметката от това посещение, министър Найденов, от резултатите след разговора с вашия френски колега Стефан Льо Фол.

Мирослав Найденов: Тази среща всъщност беше основната цел на посещението, заради разговорите, които имахме, по повод бъдещата обща стопанска политика, двустранните отношения и в частност заплахата за производителите на гъши дроб. Това бяха темите, а срещата беше много ползотворна и приключи с подписване на споразумение от двете страни в аграрния сектор, сверихме си както се казва часовниците...

Водещ: И какво показва вашият часовник? Има ли разлика между времето в Париж и това в София?

Мирослав Найденов: Ами, един час е разликата и горе долу толкова е разликата между позицията на Франция и България, т.е. не е голяма часовата разлика, не е голяма и разликата в позициите по повечето - по над две трети – от предложенията на Европейската комисия. България и Франция имат почти еднакви интереси и позиции и, разбира се, имаме и определени различия, които се надявам след днешната среща да бъдат изгладени или допълнени взаимно. По някои от въпросите Франция търси подкрепата на България за постигането на общоевропейския консенсус, по други въпроси – България, така че затова са тези двустранни срещи, още повече с водеща страна в ЕС като Франция. Самият факт, че след тази среща и френският министър декларира на брифинга, че още от днес създаваме работна група, която да ни даде възможност да работим по предложенията на Комисията и да можем да търсим консенсус не само помежду си, а, разбира се, и с останалите страни, е положителен. Откликна на моята молба френският министър и ще бъде изпратен от моя политически кабинет представител във френското министерство, това е една практика от годините назад, която аз оценявам като много добра, така че тя ще продължи. Отговорихме публично на притесненията, че е възможно да бъде забранено производството на гъши дроб. Франция и България са първите две страни, производителки на този дроб и това би засегнало огромна група от хора, които се занимават с този бизнес, така че категорично ще се противопоставим на тези намерения.

Водещ: Министър Найденов, договорили сте се да работите заедно за субсидиите в сектор „Земеделие”, това е може би една от най-чувствителните теми, бихте ли били малко по-конкретен?

Мирослав Найденов: Първо, категорично и двете страни настояваме да бъде запазен бюджета, защото има предложения в някои страни от ЕС да бъде намален бюджета за обща селскостопанска политика, но аграрни страни като Франция и България не могат да си го позволят и няма да бъде прието, категорични сме, че сегашната система, която дава конкурентни предимства на едни сектори за сметка на други, трябва да бъде променена, защото както каза и френският министър, Франция също внася основни хранителни продукти като месо, това се случва и в България, в същото време изнасяме за арабския свят големи количества зърно, което се субсидира от ЕС, това трябва да се коригира и трябва да може поне да задоволява пазарите за вътрешно потребление на европейските страни и в тази посока ще бъдат насочени промените, т.е. по-скоро предложенията за промени – да можем да дадем повече на сектор „Животновъдство”, сектор „Зеленчукопроизводство” и да осигурим развитието на културно земеделие, каквото се очаква да е в момента това на ЕС, така че това ще бъдат промените. Разбира се, тези разговори не протичат само на двустранно ниво, каквото е между България и Франция, но все пак когато коментираме с най-голямата – водещата страна като Франция, на това трябва да се гледа много сериозно.

Водещ: Подписали сте и рамково споразумение с „ФрансАгример”, това е Националната служба на Франция за селскостопански и морски продукти, какъв е ефектът за България от него, то е 3-годишно рамково споразумение?

Мирослав Найденов: Това споразумение трябваше да се случи, в годините назад не се е подписвало, за първи път се подписва и то дава определени насоки. Но трябва да го има него, за да можем вече да работим по конкретни проекти и за първи път, както каза и генералния директор на „ФрансАгример”, това е тази национална служба, тъй като самото министерство определя политиката в сектора, приложенията й се определят от „ФрансАгример”, както каза генералният й директор, България е една от малкото страни, с които „ФрансАгример” е нямала подобно споразумение, ние работихме по това споразумение повече от година и се радвам, че е факт. То дава определени перспективи и хоризонти за развитие вече на конкретни проекти. Има какво на базата на тези двустранни отношения да се реализира.

Водещ: Любопитно е каква е била оценката на вашите френски колеги, на хората, с които сте разговаряли, за българското присъствие на голямото световно изложение СИАЛ 2012 в Париж?

Мирослав Найденов: Оценката я дават самите изложители от българска страна, самите те се радват на много голям интерес, а някои от тях участват години наред и сега отчитат, че се вижда определено повишен интерес към българските продукти. Или както каза единият от нашите изложители, над 90 посещения е имал в рамките на първите два дена и то със сериозни намерения и заявки за контакти. Така че на такива изложения трябва да присъстваме. Знам, че много хора го смятат за загуба на време, за харчене на излишни пари, но ако искаме хората да купуват от нас, ако искаме да пробиваме на тези пазари, трябва да се показваме, това са местата, където ние трябва да представяме и рекламираме българската продукция. А факт е, че нашият щанд, например, в сравнение с щанда на южните ни съседи от Турция, беше поне 10 пъти по-малък. Ето, виждате каква заявка прави Турция. Ние трябва да не изпускаме тези тенденции.

Водещ: Дано това посещение да е знаково за подобряване на отношенията в земеделието с Франция.

Мирослав Найденов: Вижте, в рамките на две седмици аз направих знакови посещения в Москва и Париж. И на двете места приемът беше достоен, не само от куртоазия и смятам, че в тази световна криза за храни това е шанс за българските земеделски производители. Дано успеят да се възползват.

Сподели в: