Върни се горе

На заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ ще  търсим механизъм за финансово подпомагане на стопаните на евтанизираните животни. Това съобщи министърът  на земеделието, храните и горите Десислава Танева  по повод установеното в страната второ огнище на Африканската чума по свинете край Никопол. Към момента евтанизираните домашни свине са 36, отглеждани от типа „заден двор“. „В България са регистрирани около 600 хиляди свине. Те са в модерни индустриални ферми и не бива да допускаме риск от мащабно разпространение на заболяването“, посочи земеделският министър.

Десислава Танева призова стопаните да бъдат изключително стриктни, в изпълнението на  мерките за превенция и контрол, за да опазим страната от епидемия. Тя коментира, че това е едно много опасно заболяване, което бързо и лесно се разпространява, дори и по механичен начин. „Лечение и  ваксина за него няма, а икономическите загуби са огромни. Единственото положително в случая е, че няма риск и опасност за здравето на хората, но те също могат да са преносители на този вирус“, допълни министърът.

Тя припомни, че болестта навлиза в Европа през 2014 година, а в България първото огнище от типа „заден двор“ е установено миналата година. По думите й в съседна Румъния са регистрирани над 1100 огнища и са умъртвени над 250 хиляди свине в индустриалните ферми. Икономическите загуби там са огромни, и за сравнение,  ние се справяме добре. Друг пример е остров Сардиния в Италия, където от 2007 г. болестта е ендемична.

„Научната общност в света работи по създаването на ваксина за заболяването“, обясни Танева, като съобщи, че дeпapтaмeнтът пo зeмeдeлиe нa CAЩ е издал на българска фирма лиценз за разработката на eĸcпepимeнтaлнa вaĸcинa cpeщy Aфpиĸaнcĸa чyмa пo cвинeтe.

Министърът на земеделието, храните и горите  обяви, че в понеделник е поканила на среща в министерството областните управители от Северна България, Българската агенция по безопасност на храните и директорите на Държавните горски предприятия, за да се набележат мерки за мащабна информационна кампания по превенция и контрол на заболяването.

Сподели в: