Върни се горе

 

Числеността на служителите в системата на Министерство на земеделието и храните е намалена с 1 175 щатни бройки, което е с 10,83 % по-малко от броя им през изминалата година. Съкращения на щатни бройки са извършени в следните второстепенни разпоредители с бюджет към МЗХ: Изпълнителна агенция по горите; Българска агенция по безопасност на храните; Изпълнителна агенция по селекция, репродукция в животновъдството; Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури; Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол; Селскостопанска Академия и Национална служба за съвети в земеделието.

 

Към днешна дата в системата на МЗХ по щат има общо 9 679 бройки, а до 1 януари 2015 г. този брой е бил 10 854. Общият брой на щата към МЗХ включва числеността на персонала във второстепенни разпоредители с бюджетни средства, централната администрация на МЗХ и областните дирекции  по „Земеделие“.

 

Броят на числеността в структурите – второстепенни разпоредители с бюджет към МЗХ е 7 211. Общият брой в централната администрация е 654 щатни бройки, а в областните дирекции „Земеделие“ – 1 814.

Министерство на земеделието и храните закри две от своите второстепенни структури - Националната служба по зърното и Контролно-техническата инспекция. Функциите на закритите структури преминаха към МЗХ и областните дирекции „Земеделие“. Щатните бройки са разпределени към централната администрация на ведомството и ОД „Земеделие“. Контролът за качеството на зърното се възложи на Българската агенция по безопасност на храните, като в структурата й премина Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи.

 

В МЗХ бе създадена и дирекция „Морско дело и рибарство“, която е отговорна за прилагането на Общата политика по рибарство на ЕС и определянето на националните приоритети в сектора,  изпълнява и функцията на Управляващ орган на новата „Програма за морско дело и рибарство“ 2014 – 2020 г.    В следствие на разпределението на дейността на двата закрити второстепенни разпоредителя и създаването на ново звено в МЗХ, общият брой в централната администрация нараства с 52, а в областните дирекции „Земеделие“ с 97. Това няма и не може да създава изводи за увеличаване на числеността на персонала, при наличие на цялостно числено намаление на броя в системата с над 10 %.

Сподели в: