Върни се горе

Земеделските производители не желаят да преминат към биологично земеделие. Затова България има проблеми с усвояването на парите по Програмата за развитие на селските райони. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който прие декларация на биопроизводители, събрали се днес пред МЗХ в подкрепа на по-зелена бъдеща Обща селскостопанска политика. По ос 2 на ПРСР „Агроекология“ няма необработени проекти и няма вина администрацията. „Земеделците не искат да преминават към биологично стопанство, тъй като имат ангажимент да го поддържат в рамките на 5 години“, заяви министърът. Точно в тази сфера може да има загуба на пари, защото бюджета е 300 млн. лв., за които никой не кандидатства. Всички искат да купуват машини по 121 мярка или да стават млади фермери. Общините също усвояват средствата.

 

При предишното правителство са усвоени 0 лв. по агроекология. Едва при нашето правителство започнаха да се усвояват средствата. През 2009 г. – 2 млн. лв., 2010 г. – 14 млн. лв. и 2011 г. – 18 млн. лв. Министър Найденов посочи    , че се водят разговори с Европейската комисия за прехвърляне на средства или други финансови мерки. Диалогът се води още от юни, допълни той.

 

Министър Найденов подкрепя инициативата на биопроизводителите в бъдещата ОСП поне 30% от директните плащания да бъдат за зелени проекти. Правилата обаче трябва да бъдат улеснени от Брюксел.

Сподели в: