Върни се горе

Министерството на земеделието и храните разработва схема, която ще даде възможност на производителите на плодове да бъдат възстановявани разходите за превенцията на болести по растенията. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на учредителното заседание на Консултативния съвет по трайни насаждения. „Ако тази схема бъде приложена с достатъчен обхват, очакваме болестите по овошките да намалеят с 30-40%. Търсим максимална ефективност. Ако инвестираме в по-мащабна кампания, ще имаме доста по-занижена популация на вредителите”, поясни зам.-министър Гечев.

 

Целта, която се поставя пред консултативния съвет е да се решават специфичните проблеми на сектора, а най-силният инструмент за постигането й е Програмата за развитие на селските райони. Зам.-министър Гечев е убеден, че програмата е ресурсът, който трябва да отиде до земеделските производители,  а те от своя страна да го използват, за да добавят стойност към продукцията си. Ресорният министър разясни, че в новата ПРСР ще има диференциране на мерките и бюджетите. „Например, ще има 20% гарантирани бюджети за биопроизводство, което е и Европейски приоритет. В случай, че тези пари не бъдат усвоени изцяло, те ще се прехвърлят към конвенционалното земеделие. Т.е. ще се опитаме да направим такава рамка на програмата, че да се види реално приоритизиране на отраслите”, подчерта Явор Гечев.

 

Друго нещо, което МЗХ ще се опита да направи още тази година, е да се намали рискът от загуба на средства по ПРСР чрез изготвяне на пет или шест национални проекта за магистрални съоръжения за напояване. „Те ще са в различни части на България, за да може в следващия програмен период да продължим с останалите елементи на поливната инфраструктура. Държавата е длъжна да положи усилия, така че да осигури поливна вода без надценка и с минимални разходи за експлоатация”, каза зам.-министър Гечев.

 

Той припомни и мерките, които до момента държавата е предприела в защита на сектора – спиране на нерегламентирания внос, разговорите с търговските вериги за повече родна продукция в тях и идеята за нови стандарти за храните.

Сподели в: