Върни се горе

Министър Десислава Танева: Работа, контрол, отговорност – нашите принципи за 99-процентната усвояемост на еврофондовете в земеделието

Водещ: Нашият първи гост е министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Поводът - над 99% са били усвоените европейски средства за земеделие и развитие на селските райони през миналата година, като част от предоставените на България за програмния период 2007-2013 г. Изплатените само за миналата година средства са 3,3 млрд. лева по различните схеми и мерки на директни плащания. С хубава първа крачка започва годината Министерството на земеделието и храните, министър Танева.

Десислава Танева: Честита Нова година и честит празник, честит празник на всички именници. Да са живи и здрави, да са живи и здрави техните семейства, близки и да си пожелаем всички една наистина хубава година, самите ние, всеки от нас да търси доброто в живота, доброто в човека до тях, доброто в общността, в която работи, доброто в държавата, за да живеем с повече позитивизъм и да живеем по-добре, по-креативно, за да се случват добри неща.

Водещ: Хубави пожелания, министър Танева, но на какво се дължи усвояването на евросредствата - над 99% за миналата година? Невероятен е резултатът при съпоставката от предишни години.

Десислава Танева: Да, приключихме стария програмен период, приключихме с една наистина изключителна 2015-та година – като обем работа, като резултат. Наистина за 2015 г. спрямо бюджета, който имахме за усвояване за нея усвояемостта е 99%. Това се дължи най-вече на всекидневната работа и анализ, на контрол върху процесите, които се случваха по повод реализирането на проектите и усвояемостта. Дължи се и на вземането навреме на всички допълнителни мерки. Ние отворихме извънреден прием по Мярка 121. Направихме нотификация за прелокиране на средства и взехме всички мерки, така че да постигнем тази почти пълна усвояемост на бюджета. Освен това и администрацията работи на обороти, извън обичайните, така че по никакъв начин и една стотинка да не остане неразплатена вследствие на административния капацитет. В тази връзка всички участници в този процес трябва да са удовлетворени от работата си. Освен това искам да кажа, че резултатът ни можеше да бъде и 100%. Неусвоените средства за 2015 г. са само 24,5 милиона, което са няколко общински проекта - част от тях от много отдавна, наистина проблемни. Но ние сме и отговорни. По никакъв начин това, че нашата цел беше пълно усвояване, не означаваше да правим компромиси и поради стриктният контрол, който имаме, не разплатихме няколко общински проекта. Поради това е 99%. По-големият резултат на фона на първоначалния бюджет на програмата или 2007-2015, първи програмен период, ние като цяло приключваме с 94,5% усвояване на средствата, които имахме на разположение за подкрепа на земеделския бизнес и за подкрепа на подобряване условията за живот в селските райони. Това наистина е много добър резултат. Разбира се, в началото на 2015 г., когато обявявахме нашия план и програма за работа, някои бяха скептични за всичко това дали ще го постигнем. Радвам се, че в началото на 2016 г. година можем да отчетем много добрите резултати за усвояване на средства, които влязоха след близо 2 години прекъсване. Земеделските производители можеха да кандидатстват и не само кандидатстваха, а и тези по извънредния прием по 121 Мярка и получиха изплащания.

Водещ: Министър Танева, премиерът каза, че правителството е опазило Фонд „Земеделие“ от огромните политически апетити. Апетити, които със сигурност водят и към парите. Какво е останало скрито, невидимо за нас?

Десислава Танева: Структури като Държавен фонд „Земеделие“, Министерството на земеделието, това са институции, които управляват, администрират огромни ресурси от европейските фондове - най-многото средства за подкрепа на земеделските производители и селските райони. Винаги около тези институции е витаел политически интерес, а и от там многобройни слухове, в по-голямата си част и неверни, относно това кой ще ги управлява, от там и как ги управлява. Аз мога да заявя отговорно едно – целият екип на Министерството и фонд „Земеделие“ благодарим за подкрепата на премиера, на всички политически сили за това, че имахме възможността да сформираме абсолютно експертен екип за управление на институциите без наистина политизирането му или политически лица, които са без експертиза в това и мисля, че в следствие на експертността на управленските екипи са резултатите, които отчитаме. Това наистина е много важно. Системи, които са на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“ управляват Програмата за развитие на селските райони, но и не само там. Още няколко са с европейски средства. Правилата за подкрепа на земеделието са много сложен от правна гледна точка, особено за земеделските производители регламент. Тези правила, за да бъдат приложени в полза на националното земеделие, трябва управленците да имат съответната експертиза, за да може средствата, които са договорени, с които разполагаме, да се управляват по най-ефективния начин. Винаги, когато тези институции имат експертни, а не политизирани ръководства, успехът им е по-голям.

Водещ: Министър Танева, как ще бъде разпределен финансовият ресурс от подкрепата по еврофондовете за земеделския сектор през тази година?

Десислава Танева: За тази година по директните плащания и по директната подкрепа, която включва национално подпомагане по различни мерки и схеми, земеделските производители могат да очакват 1,9 млрд. лв. близо, от които 800 млн. евро са в пакета директни плащания, а останалата част е националната подкрепа или сумата от 300 милиона лева, която бе гласувана с бюджета за 2016-та година, която е за подкрепа и субсидии на нефинансови предприятия. Допълнително върху тази сума от 1,9 млрд. лв., която тази година ще бъде на разположение на земеделския сектор като директно подпомагане, ще се допълнят и сумите от новата Програма за развитие на селските райони в частта за агроекология, която пак е тип директно подпомагане, според това, кои заявки бъдат одобрени от кандидатстването, което ще бъде в началото на тази година. Плащанията по проекти на тези земеделски производители, които в тази 2015 г. имат такива, сключиха някои от тях вече договори по Мярка 41, а до средата на февруари предстои включването на одобрените за подпомагане земеделски производители, кандидатствали по Мярката „Млад фермер“ и до края на месеца - одобрените бенефициенти по Мярка 41. Ако до края на годината част от тези контрактувани проекти бъдат изпълнени или по тях има съответни плащания, те, разбира се, ще бъдат разплатени. Ние ще сме в готовност за това.

Сподели в: