Върни се горе

Над 3 000 „щастливи пуйки” пусна за продажба по Коледните и Новогодишни празници Земеделският институт в Стара Загора. Това съобщи доц. д-р Митко Лалев, ръководител отдел „Развъждане и технологии в птицевъдството” в научното звено към Селскостопанска академия.

 

В Института птиците се гледат в пуйкофермата, която тази година навърши 40 години. За разлика от повечето пуйки, които се угояват ударно до три месеца, тук те се отглеждат свободно в продължение на повече от шест месеца. Хранят се само с натурално зърно, без ГМО съставки, което обяснява и много по-добрите им вкусови качества от тези на вносните, обяснява доц. Лалев.

 

Въпреки че все повече потребители предпочитат да консумират български пуйки, родното производство може да покрие не повече от 5% от търсенето.  Причината е, че у нас домашните птици се търсят само за празничните трапези по Коледа и Нова година, което обуславя и спада при отглеждането им, коментира доц. Лалев. Той допълни, че пуйкофермата към Земеделския институт в Стара Загора е единственото звено в областта на птицевъдството, в което се съхранява, поддържа и усъвършенства Националния генофонд птици у нас.

 

В племенната ферма към настоящия момент се поддържат 15 изходни линии кокошки и 3 линии пуйки, изтъкна доц. Лалев. По думите му, при кокошия вид са представени и трите стопанско-значими направления – яйценосно, бройлерно и общоползвателно. Една част от птиците са в активна селекционна дейност, а останалата част се съхраняват в състояние на панмиксия (свободно оплождане). През изминалия петгодишен период, базирайки се на линиите от генофонда, са създадени три нови линии в яйценосното направление и три в бройлерното. През 2013  година стартира разработването на проект за създаване на линии за получаване на бавнорастящи стокови пилета, подходящи за биологично производство, каза ученият.

 

Базирайки се на добрите селекционни показатели на изходните линии, предавани в стоковите пилета, ежегодно в Земеделския институт - Стара Загора се произвеждат и продават около 300 хиляди еднодневни пилета от трите направления и 100 хиляди пуйчета. От тях една част е за директна консумация, а останалата - се използва за обособяване на малки фамилни ферми, допълни още доц. Лалев.

 


Сподели в: