Върни се горе

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов и представители на българските браншови организации от сектор животновъдство, подписаха споразумение за сътрудничество в областта на овцевъдството с техни колеги от Франция. „Това сътрудничество, ще даде едно ново начало на българското овцевъдство и ще доведе до отварянето на нови пазарни ниши”, каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на подписването. Министър Найденов изрази своята пълна подкрепа към това начинание, както и радостта си от кратките срокове, в които то се случи.

 

Овцевъдството е много важен сектор за Франция, а България е една от малкото страни от Европейския съюз, с която имаме общ път на развитие. Това каза посланика на Република Франция у нас Н. Пр. Филип Отие. Той допълни, че това партньорство ще засили връзката между двете държави. Посланикът каза също, че двете страни имат и сходни възгледи за законодателството в новия програмен период на Общата селскостопанска политика 2014 – 2020 г.

 

Споразумението за сътрудничество бе подписано от председателя на Асоциация на породата Ил дьо Франс в България г-жа Евгения Ачкаканова, председателя на Националната асоциация  на овцевъдите г-н Бисер Чилингиров, председателя на Национална асоциация на животновъдите в България г-н Бойко Синапов и председателя на Съюз на животновъдите в България г-жа Пенка Христова от българска страна. От френска страна то бе подписано от президента на Селекция на породи овце от планинки масиви г-н Жан-Люк Шовел и зам.-председателя на Овимонт, Франция г-н Ерик Бодина.
Сподели в: