Върни се горе

Три от инвестиционните предложения са по Мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР).  Два от проектите предвиждат изграждане на садкови инсталации. Единият е в община Пазарджик и бенефициентът получи междинно плащане от ДФ „Земеделие” в размер на 291 576 лв. Другото предложение е от област Монтана и му бяха изплатени авансово 488 357 лв. Инвестицията ще се реализира на два етапа и трябва да бъде завършена до 21 януари 2014 г. С 144 271 лв. като първо междинно плащане бе подкрепен и проект за реконструкция на рибно стопанство за американска пъстърва в землището на с. Беден. Инвестицията ще е на три етапа: строително-монтажни работи за ремонт на люпилня, разширение на рибовъдни басейни и доставка на машини и транспортни средства, необходими на стопанството. Общата стойност на договора е 2 273 220 лв., а крайният срок за изпълнение – 30 ноември 2013 г.

 

 Изплатената субсидия по Мярка 2.1 покрива 60 на сто от инвестиционните разходи. Средствата се осигуряват от Европейския фонд за рибарство и държавния бюджет в съотношение 75:25.

 

Фонд „Земеделие” изплати 42 655 лв. и на община Баните за стартиране на проект „Промоционална кампания, насочена към подобряване престижа на продуктите от риболов и аквакултура” по Мярка 3.4. Междинно плащане от 30 381 лв. получи предложение за създаване на рибен ресторант и свързани екотуристически услуги в община Доспат в изпълнение на Местна стратегия за развитие на МИРГ „Високи Западни Родопи- Батак- Девин - Доспат”. Предложението се реализира по мярка 4.1.

 

Запазва се интересът на бенефициентите за финансова помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности. По мярка 1.1 бяха изплатени премии за нарязване на три риболовни кораби за скрап. Собствениците им получиха общо 167 953 лв.

 

Мярка 1.1 "Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности" има компенсаторен характер и се финансирана от Европейския фонд за рибарство (ЕФР). Безвъзмездната помощ е до 100 % от изчислените премии. От тях 85% са европейски средства и 15% - доплащане от държавния бюджет.

Сподели в: