Върни се горе

„Бургас е изключително важен център за сектор „Рибарство“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която откри официално сградата на Централното управление на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас. На събитието присъстваха и министър-председателят Бойко Борисов и кметът на града Димитър Николов. „Именно в тази морска област са регистрирани най-много пристанища, както и над 50 % от общия брой риболовни кораби за страната.  По-голяма част от рибопреработвателните предприятия също са в област Бургас. В Министерство на земеделието и храните остава дирекцията, която ще е управляващ орган на новата Оперативна програма „Морско дело и рибарство“ , съгласно указанията на Европейската комисия и одобрението на браншовите организации“, уточни министърът.


Тя припомни, че преместването на ИАРА е законодателна инициатива, започнала в първия мандат на ГЕРБ, с промените в Закона за рибарство и аквакултури. „Считам, че тази промяна ще облекчи риболовците“, каза още Танева.

„Днес провеждаме първия консултативен съвет с браншовите организации, на който за първи път ще се представят за обществено обсъждане шестте приоритета от новата Програма „Морско дело и рибарство“ 2014-2020 г. Програмата бе изцяло върната от Европейската комисия и в нашия мандат сме я подготвили отначало. Надявам се на конструктивен дебат и всички искания на бранша, които можем да променим, ще бъдат обсъдени и включени в Програмата за официално й одобрение“, съобщи още министър Танева.


По време на посещението си в Бургас, министърът на земеделието и храните присъства и на откриването на рибарското пристанище „Сарафово“. Тя изрази надежда, че на територията на общината ще бъдат открити още нови придобивки в следващия мандат. Пристанището е реконструирано и модернизирано по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 г. на стойност 9 265 818 лв. Новото пристанище е разположено на площ от 16 417 кв.м и включва обслужваща сграда с покрито  тържище за продажба на улов с 20 броя маси-рибна борса. По проекта пристанището ще има капацитет от 104 места за плавателни съдове до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра.



Сподели в: