Върни се горе

Продължаваме да подпомагаме по-трудоемките отрасли както с национални, така и с европейски средства и насърчаваме сдружаването на производителите

Министерство на земеделието и храните, както и правителството не е обмисляло към този момент намаляване на ставката за ДДС за храни, категоричен бе министър Димитър Греков в интервю за сутрешния блок на БНТ 1. Подобна мярка се подготвя в Румъния, но според министъра не следва при всяка данъчна или законодателна промяна в съседна страна, това да води до очакване за подобни решения и у нас. Той заяви, че се поддържа курс на стимулиране на родното производство с други лостове – повече дотации и субсидии и облекчения в определени сектори, които да  направят стоките ни конкурентни и да повишат качеството.

 

В последните 23 години не всички производства са субсидирани еднакво и при настоящото подпомагане на единица площ не всички земеделски производства се нуждаят от еднакви средства. Според министъра е необходимо диференцирано заплащане за отделни култури.

 

Министърът коментира и темата за българските продукти. На свободния пазар всеки има право да избира какво да закупува, но правителството като орган има за цел да стимулира и подпомага родното производство. Реално едва 20% от хранителните стоки у нас са с български произход, а останалите са от внос и тъкмо затова отговорността пред българските производители е голяма.

 

По отношение на размера на европейските субсидии за България министър Греков припомни, че на заседанието на 24 юни т.г. в Люксембург са договорени 13% за обвързани плащания, срещу 3,5% досега, което е ръст от близо 10%. Той посочи още, че за тютюна ще има и национални доплащания, както досега. Дори през тази година тютюнопроизводителите ще получат допълнителни 11,5 млн. лв. За България тютюнопроизводството е важен поминък, защото чрез него се изхранват над 50 000 семейства.

 

Хлябът на хората няма електорален цвят и това не е политическа приумица, а е социална мярка. Тютюнопроизводителите обработват земя с почвен слой  едва 30-40 см, което не позволява отглеждането на други култури, освен тютюн.

Министър Греков уточни, че България е защитила хората от този бранш и пред европейските институции. На последните преговори самият той четири пъти в рамките на три дни е поставил въпроса за подпомагането на този сектор, но няма страна в ЕС, която да е договорила подпомагане за следващия период за тютюнопроизводство.

 

Друга важна тема, която бе дискутирана бе обединението на земеделските производители в браншови организации. Чрез такива сдружения те ще се представят по-добре на пазара и ще си улеснят процеса на производство.

 

В този контекст сдруженията на земеделските производители ще имат по-голяма представителност пред големите търговски вериги. В тази връзка министър Греков коментира, че е много доволен от проведената серия от разговори с големите търговските вериги за засиленото предлагане на български стоки в тях. Същевременно министър Греков подчерта, че е необходимо българските производители да отговарят на определени задължителни изисквания към продукцията им като наличие на финансови документи, сертификати за качество и качествена опаковка. Така, стъпвайки по-стабилно на пазара, ще се гарантира избор на потребителя.

 

Министърът посочи, че подкрепя и идеята за съществуването на БДС. Установените стандарти ще продължават да съществуват и ще се върви към въвеждането на стандарти и за други продукти.


Сподели в: