Върни се горе

В присъствието на министъра на земеделието и храните Десислава Танева в Общинската служба по земеделие „Марица“, гр. Пловдив се прие първото заявление за подпомагане на земеделски стопани за директни плащания за 2015 година. Кампанията, която стартира днес, ще продължи с прием на заявления за подпомагане по схемите до 15 май 2015 година без санкция и до 9 юни с 1% за всеки ден закъснение. Десислава Танева съобщи, че в кампания 2015 ще бъдат разпределени близо 1,5 млрд. лева по 17 схеми за директни плащания.

Министър Танева заяви, че много се радва, в присъствието на един млад фермер, да даде старт на кампанията и подчерта, че това е един от приоритетите на земеделското министерство, а именно повече средства да има за младите земеделски производители. “Затова за тях е разписана и отделна схема за подпомагане по директните плащания“, посочи Танева.

Тя благодари за разбирането на браншовите организации и на администрацията при подготвянето на кампанията, която тази година се изготви по един нов начин, съгласно европейските правила, както и с подобрени и нови национални такива, коментира Десислава Танева. Тя обясни още, че през първите 100 дни управление е въведено правното основание като критерии за допустимост на подпомагането на площите, с което е изпълнен едни от поетите ангажименти пред браншовите организации. „Успяхме да визуализираме и очертаването на земите“, допълни министър Танева и обясни, че по този начин земеделските стопани ще могат да виждат в реално време границите на своите имоти, кой и къде е очертал и разбира се да заявят своите площи, за които имат правно основание.

„Знам, че ни очаква една нова и трудна кампания, но се надявам, че с диалога, който имаме ще преодолеем трудностите и тя ще бъде по-успешна и със сигурност ще бъде по-справедлива за земеделските производители в България“, каза министър Танева.

Десислава Танева откри и Международните специализирани изложения -„АГРА“, „БиоАГРА“ и „Винария“. Министър Танева заяви, че за нея е изключително удоволствие да бъде тук сред бизнеса и потребителите, които тази година са събрани в един мегафорум, обединяващ българското земеделие. „На едно място можем да видим -храни, оборудване, земеделски инвентар, вино, туризъм и всичко свързано със земеделския отрасъл, което е в пряка помощ на стопаните. Секторите от земеделския бранш са неразривно свързани с очакванията на цялото общество за растеж на икономиката и повишаване на доходите“, посочи министър Танева. Тя пожела на Международния панаир Пловдив да се превърне в панорама на българското земеделие и храни.

Сподели в: