Върни се горе

Започна активният сезон за борба с градушките. Всички екипи са в пълна готовност за работа. Приготвени са всички необходими условия, а цялата налична техника е на терен за ефективната обработка на градоносните облаци. Това заяви директорът на агенцията за борба с градушките инж. Николай Николов след първата натоварена работна седмица на агенцията.

 

По думите на инж. Николов сезонът за борба с градушките тази година е открит по-рано в сравнение с предходни години. „Това решение беше продиктувано заради по-ранното развитие на земеделските култури. Между 01.05 – 06.05.2014г. бяха проведени десетки въздействия, с което бяха предотвратени огромни щети върху земеделските култури на стотици хиляди декара“, каза още той.

 

Коментирайки информациите за паднали парчета от противоградова ракета в района на село Злати войвода, инж. Николов обясни, че на 04.05.2014г. в района на Сливенска област се образува мощна облачност, която служителите от полигон Старо село са обработвали в продължение на шест часа. Около 14.00ч е получен сигнал от кмета на село Злати войвода за намерени части от противоградова ракета в двора на къща в селото. На място е изпратен представител на полигона, който действително открива частите. Иззетите части са описани в протокол и прибрани в полигона.

 

Спазвайки нормативната уредба след получаването на сигнала, директорът на полигона информира изпълнителния директор за случая. Със заповед на Изпълнителния директор  е назначена комисия за установяване на фактите от инцидента. Проверката приключи със заключение, че намерените елементи са с размери, нормални за самоликвидирала се противоградова ракета, след като с нея е било извършено въздействие върху опасни градоносни облаци. Това са парчета с максимална маса не повече от 15-20 грама за всяко едно от тях.

 

„Искам да подчертая, че всяка една партида противоградови ракети преминава тест за годност в полигон Змеево, преди да бъде пусната в употреба. След отделянето на реагентния състав в областта на градоопасния облак, ракетите се самоликвидират във въздуха, раздробявайки се на безопасни за населението парчета“, каза още инж. Николай Николов.

 

Припомняме, че ИА “Борба с градушките“ със съдействието на органите на Министерството на вътрешните работи и на местната власт извършва разяснителна кампания и разпространява информационни бюлетини за населението в районите, в които се извършва защита от градушки.


Сподели в: