Върни се горе

„Показателно е, че днес отбелязваме 135-та годишнина на Регионалната държавната горска администрация във Велико Търново, една от първите в страната. Този факт доказва значимостта на управлението на горите още в новосъздадената българска държава“. Това посочи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов при откриването на паметна плоча в землището на с. Шереметя, посветена на годишнината.

 

Плочата е знак за признателност и памет към тези, които са отдали съзнателния си живот за природосъобразното стопанисване и ползване на горите.

 

„Можем да се гордеем с нашите горски специалисти“, заяви Георги Костов и  посочи, че в резултат на техния труд, днес нашите гори не отстъпват по биоразнообразието си на тези в развитите страни. „Нека уважаваме професията на лесовъдите и да се прекланяме пред това, което са ни оставили предците и завещаем на децата си гори, с които да се гордеят“, отбеляза доц. Костов.

 

Инж. Николай Николов, директор на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново уточни, че началото на регионалната горска служба е поставено, през 1880 г. с указ на Княз Александър І, с който е назначен първият губернски лесничей във Велико Търново.

 

Днес регионалната дирекция обхваща горски територии от 217 040 ха, разположени на  областите Велико Търново и Габрово.  59% от нея са държавна собственост,  28% - на частни лица и 13% - общинска. Ежегодно нараства общия запас от дървесина, поясниха  от Регионалната дирекция по горите, като това се дължи на увеличаването на площта на горите и добив, който е по-нисък от годишния прираст. За последните 70 години площта на горите в региона е нараснала с 20%, а общият запас – с близо 100%.

 

С подготвените промени в законодателството се спират окончателно голите сечи, както и издънковите сечи, обяви д-р инж. Ценко Ценов, директор на дирекция „Гори и лесовъдски дейности“ в Изпрълнителната агенция по горите при демонстрация на отгледни сечи в Габровския Балкан.
В района на дейност на Северноцентрално държавно предприятие бяха представени на терен видове сечи и резултатите от тях на различни етапи. Лесовъдите показаха млади букови фиданки, получени от семена в резултат на постепенни отгледни сечи, които са на едва няколко години, както и друг терен, на който гори, отгледани по същия метод са достигнали 25 годишна възраст. Инж. Ценов подчерта, че е важно да се спазват правилата на отгледни дейности в горите, за да имаме здрави дървета с добре развита коренова система и корона, каквито бяха показани на терен днес.


Сподели в: