Върни се горе

 

111 млн. евро е отпуснатият бюджет от Европейската комисия за промоционалните програми за 2016 година. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официалното откриване на Десетия Празник на горнооряховския суджук. Тя допълни, че самото кандидатстване вече е максимално улеснено и ще става по електронен път директно в ЕК. „Именно участието на родните производители в тези програми е един от начините страната ни да се позиционира по-добре на външните пазари“, изтъкна министър Танева.

 

 

Министърът на земеделието и храните посочи, че горнооряховският суджук е най-известният местен продукт в България. По думите й, именно той е първото българско защитено наименование, вписано в Европейския регистър. „Вторият продукт е българското розово масло. Имаме вписани четири български месни продукти с традиционно-специфичен характер. В процедура е „Говежда пастърма“ и още три хранителни продукта“, каза още министър Танева. Тя допълни, че традиционните български храни, включително и пчелният мед, имат основание да бъдат вписани в регистъра. „Тези продукти са приоритизирани при участие в промоционалните европейски програми“, поясни Десислава Танева.

 

 

„Политиката, която предприемаме на максимално възможен процент на обвързана подкрепа, трябва да доведе до увеличаване на производството на месо, плодове и зеленчуци, както и на мляко. Спрямо миналата година имаме увеличение в поголовието на почти всички видове животни. Надяваме се тази тенденция да продължи, независимо от проблемите, с които се сблъскваме“, подчерта министър Танева.

 

 

Тя пожела на производителите, които присъстват на празника да опознават винаги отговорността на регистрираното географско указание. По думите й, не трябва да се допуска никакъв компромис в качествата и рецептата, защото всичко това може да навреди основно на тях и региона. На присъстващите в Градския парк в град Горна Оряховица министър Танева пожела хубав празник и отправи апел към производителите да участват в промоционалните програми.

Сподели в: