Върни се горе

„Приветствам плана за подкрепа на фермерите и принципите възоснова, на които е изготвен. Финансовият пакет за всяка една държава трябва да се определи в  взависимост от загубите на фермерите.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на извънредното заседание на Съвета на министрите в Брюксел. Планът на Европейската комисия предвижда помощ от 500 млн. евро за фермери, ускорено превеждане на 70% от преките плащания на фермерите още от 16 октомври и изплащане на средствата  до 85% за някои мерки в сектор “Животновъдство” по Програмата за развитие на селските райони.

Десислава Танева припомни, че България е поставила темата за подкрепа на млечния сектор още декември месец миналата година на Съвет на министрите. ,,Следва да си зададем въпроса - трябваше ли да се стигне до този общ Европейски протест и не беше ли пределно ясно, че кризата ще се задълбочи и ще стигне дотук”, попита Танева. Тя бе категорична, че фермерите ще очакват да видят конкретните решения и визия, за това как ще бъдат подпомогнати.

 Според министъра на земеделието, тези мерки по никакъв начин не променят правилата за  пазарна ориентация на млечния сектор, защото кризата е предизвикана и от политически мерки. „В България цената на млякото през месец август е с 23% по-ниска спрямо август миналата година. От декември, всеки месец на Съвета на министрите с различните страни сме постигали споразумение, за подкрепа на общи мерки, но досега нямаше резултат”, посочи още Танева.

„Към предложенията за определяне на финансовия пакет, може да включим и критерия млечни квоти и тяхното изпълнение, съгласно предложението на Португалия, критерий - средна цена към август 2014 г., средна цена към юли 2015 година, поясни Танева и допълни, че така ще получим справедливост за фермерите във всяка от страните членки”. Относно авансовите плащания за дректните плащания, министърът бе категорична, че трябва да се вземат всички административни мерки, за започне  на тяхното изплащане от 16 октомври. ,,За тези схеми по директни плащания, за които проверките са минали да се допусне на 100% тяхното разплащане, а за тези, които проверките не са минали до 85%”, предложи още Десислава Танева. Тя апелира да бъде дадена възможност на фермерите да осигурят изхранването на стадата си при възможно по-добра ценова ситуация на съответните фуражи.

Министър Танева поиска за всяка от страните членки да бъде определен максимален бюджет на мерките за схемата  училищно мляко.  ,,В него да се включват като възможни инструментите за подкрепа и разяснителните кампании за здравословното хранене с млечни продукти, като разширим обхвата на продуктите. Да включим сирене, кисело мляко, кашкавал и променим начина на финансиране на тази схема. Като националното финансиране е по-малко “, заяви Десислава Танева.


Следващата седмица се очаква да се проведе ново извънредно заседание на Съвета.



Сподели в: