Върни се горе

Министърът на земеделието  и храните д-р Мирослав Найденов  се срещна със земеделски производители в село  Белоградец. На срещата той информира, че Европейската комисия одобри прехвърлянето на 600 млн. лева по ПРСР. От средата на месец юли ще бъдат отворени  мярката за модернизиране на земеделските стопанства - 121, млад фермер - 112 и мярката  за обновяване и развитие на населените места - 321, допълни още той.

 

Министър Найденов информира, че  тази година  може да разчитаме на добра реколта и че очакваните  цени на зърното са в положителна насока за зърнопроизводителите.

 

От страна на земеделските стопани  бяха зададени въпроси  във връзка  с контрола на вината  и за бъдещата Обща селскостопанска политика след 2014 г. Министър Найденов информира, че  с новия Закон за виното и спиртните напитки ще бъде предоставен на Изпълнителната агенция по лозата и виното по-голям контрол  върху фалшивите вина. Той обясни на земеделците, че в следващия програмен период  на ОСП средствата, ще бъдат в размер на 836 млн. евро годишен пакет. Те  ще се  предоставят за стопанство, а не както досега на единица площ  и   на  глава добитък.  ЕК предлага да има таван за директните плащания  от 150 000 евро, допълни министърът. България отстоя  10% от пакета  за секторите животнвъдство, плодове и зеленчуци. За това свое предложение страната ни бе  подкрепена от Германия и Франция, допълни министърът .  
Сподели в: