Върни се горе

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров присъства на откриването на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“ 2012 в Международен панаир Пловдив. Изложбата беше открита от министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.    Тази година престижното изложение отбеляза 20-годишен юбилей и на него се представят изложители от 17 държави. Зам.-министър Димитров направи обиколка на щандовете на винопроизводителите.  

 

По време на пресконференцията на „Винария”, зам.-министър Димитров отбеляза, че новият закон за виното бе приет в Комисията по земеделие и гори към Народното събрание и през следващата седмица ще влезе в пленарна зала за второ четене. Той подчерта, че чрез него ще се запазят бита и традициите на сектора и ще се даде хоризонт за развитие на бранша.

 

За първи път ЕС прие една програма за промоция на български вина с дестинация Китай, финансирането по нея е в размер на 3 млн. евро, информира зам.-министърът. Той каза, че е нужно да използваме европейските средства за промоция на нашите вина.

 

На откриването днес присъстваха и председателят на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев и председателят на Националната винаро-лозарска камара проф. Пламен Моллов.

Сподели в: